***       Водещите новини       на 28 декември      Доколко

...
   ***   
   Водещите новини   
   на 28 декември   
 
Доколко
Коментари Харесай

Водещите новини! Премиерът Денков: Влизаме в Шенген по въздух и вода. Асен Василев: Подготовката ни за еврозоната върви по план


   ***   

   Водещите новини   
   на 28 декември   

 

Доколко 2023 година беше по-добра или по-лоша, или по-различна от 2022 година? В най-общ проект май ще е мъчно да се каже, тъй като „ наследените “ проблеми на 22‘ си се придвижиха в 23‘ – както се споделя – „ като спри та гледай “. 

***

„ Днес имаме още един мотив за празнуване. След дълги и сполучливи договаряния постигнахме кардинално единодушие от Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. 

В началото ще е по въздушните и морски граници. Австрия пое ангажимент за отваряне и на сухопътните граници. 

Тези договаряния ще са съчетани със основна поддръжка от страна на Европейската комисия за отбрана на външните граници на Европейски Съюз с Турция и Сърбия. 

След 12 години без необикновен прогрес по тематиката Шенген през днешния ден можем да се поздравим с този неоспорим триумф на българската страна. Пожелавам радостни новогодишни празници на всички “, приключи министър председателят Денков.  

***

***

Преди 26 години самата Австрия влиза в Шенген по същия метод, откакто Германия постанова несъгласие поради риск за сигурността, напомня вестник " Тиролер Тагесцайтунг ". Макар страната да е подписала Шенгенската спогодба през 1995 година, още в средата на лятото през 1994 година тогавашният вътрешен министър на Германия Манфред Кантер отсича: " Няма да стане " и добавя в изявление за австрийски всекидневници: " Граничният надзор сред Германия и Австрия ще остане през идващите няколко години, тъй като Австрия не обезпечава съответно границите си с страни отвън Европейски Съюз ".

***

„ Предварителното осъществяване на бюджета за тази година демонстрира, че дефицитът ще бъде по-нисък от плануваното - 2,5, а не 3%. 

Ще ни останат и 1 милиард, които можем да използваме, с цел да си помогнем за следващата година за общинските планове. 

Ще подсигуряваме, че всички задатъци ще бъдат платени. 

Това опровергава всички черни сюжети, които се чуха за това, че страната ще банкрутира. Това от позиция на еврозоната, ни дава цялостно право да кажем, че този аршин е затрупан за тази година. Бюджетът следващата година също е плануван в границите на критериите “.

***

***

Междувременно, в паралелната галактика, Волгин приказва от името на „ елементарните българи ", като по думите му народът не счита Русия за собствен зложелател.

Преди две седмици БНР не разреши да бъде излъчено изявление на Волгин с посланика на Москва у нас Елеонора Митрофанова. Няколко дни по-късно коментар на историчката проф. Дарина Григорова пред Поглед.инфо, че следва денацификация на България, също разпали огъня. Академичният съвет на СУ „ Свети Климент Охридски “ се разграничи от проф. Григорова, до момента в който Петър Волгин я отбрани.

След това в обществените мрежи беше публикуван и репортаж на тв канала „ Русия 1 “ от София, в който Волгин сподели, че за разлика от ръководещите елементарните българи не виждат зложелател в лицето на Русия, а това съгласно него е доказателство за разлом в обществото, написа Факти.

На страницата си във Facebook през вчерашния ден Илиян Василев настоя да бъде изяснено по какъв начин „ Министерство на външните работи е издало виза и позволение на екипа на тази съветска публична медия, която е неразрешена за лъчение в Европейски Съюз, да влезе в България и да прави изявленията, и то по празници, откакто техният Министерство на външните работи изгони и последния български публицист и на процедура сме в режим на взаимна възбрана за публицисти ".

***

Разликата сред България и Латвия? Ами…

***

„ Проявата на незадоволителна интензивност при сходни провокации е неприятен сигнал към нашите евроатлантически сътрудници, както и слага под риск от въздействието на хибридните офанзиви публичния ред и заплашва сигурността и суверенитета на България “, акцентира той.

***

На още един деспот с дребни пухкави ръчички различен му е отговорен и вижда „ закани “, та е решил да се готви за война. Него кой външен зложелател с какво го заплашва? А и защо…? Е, съгласно него е дежурният зложелател – Америка. 

„ … като противопоставяне на по думите му невижданите конфронтационни ходове от страна на Съединени американски щати “.

Обикновено обреклите народа си на апетит търсят войни, с цел да: 1.) разсейват вниманието и 2.) по време на война властта е ОЩЕ по-жестока към критиците си. 

Смята се, че през 2023 година земеделските добиви на КНДР са се нараснали на годишна база с помощта на положителните метеорологични условия. Но съгласно формален представител на Сеул количествата им към момента са под нужните прагове за решаването на хроничната продоволствена рецесия в Северна Корея.

***

***

На фона на целия смут в света и – общо взето – загубата на доверие към човешкия род… въпреки всичко има и такива хора, които ни я възстановяват. 

***

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР